Sweelinck Koperkwintet

© Clara Evens

Foto: Eduardus Lee

Zaterdagmiddag

van 15.30 – ca. 17.00 uur

Bestel kaarten

Het Sweelinck Koperkwintet

Het Sweelinck Koperkwintet bestaat uit koperblazers van maar liefst vijf conservatoria en richt zich op de uitvoering van orgelrepertoire. Alweer vijf jaar geleden beleefde het kwintet haar vuurdoop tijdens de afsluiting van het orgelseizoen op Nationale Orgel- & Monumentendag, in Hengelo. De reacties na afloop waren overweldigend: dit smaakte naar meer.
Wat maakt het Sweelinck Koperkwintet dan zo bijzonder? Eigenlijk is dit eenvoudig te verklaren aan de hand van de naam: die is niet zomaar gekozen, maar staat voor twee belangrijke kenmerken van het ensemble. Dat eerste kenmerk is repertoirekeuze. Dit ensemble is opgericht om orgelmuziek, letterlijk, nieuw leven in te blazen. Het kwintet treedt dus altijd op in combinatie met orgel en slagwerk. Voor deze unieke bezetting bestaat geen bladmuziek en derhalve schrijven de leden van het kwintet al hun arrangementen zelf.
Het andere aspect is leeftijd. Met een leeftijd van 25 tot 30 jaar is dit ensemble nog erg jong. In de diverse jeugdorkesten van Nederland leerden de muzikanten elkaar kennen wat de unieke situatie veroorzaakt dat de leden afkomstig zijn van de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Maastricht. En dan die naam? Nederlands grootste componist én organist is tevens
naamgever van het enige orkest waarin alle kwintetleden daadwerkelijk tegelijkertijd in hebben gespeeld: UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck.
Jong en dynamisch, enorm enthousiast en bovendien in staat om een jong publiek aan te spreken.
Het Sweelinck Koperkwintet staat sinds haar oprichting garant voor vuurwerk en spektakel: vijf jonge muzikanten, uit heel Nederland, verenigd door de muziek.

Sebastiaan Haverkate (1993) begon op tienjarige leeftijd als trompettist bij de PTT-fanfare te Hengelo. Vanuit de blaasmuziek ontplooide hij zich tot veelzijdig trompettist en muzikant. Hij studeerde lichte en klassieke muziek aan de conservatoria van Arnhem en Utrecht respectievelijk. Dit combineerde hij met een studie Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels is Sebastiaan volledig werkzaam in de muziek als docent, dirigent en arrangeur, maar nog altijd het liefst met de trompet. Zijn veelzijdigheid maakt dat hij vrijwel alle stijlen combineert. Zo was hij de afgelopen jaren onder meer te beluisteren bij het Nationaal Jeugdorkest, ARS Musica en de Nieuwe Philharmonie Utrecht, maar bijvoorbeeld ook bij de Hiphop/Soul formatie JohnFrost. Zelden kwamen de diverse uitersten treffender samen dan afgelopen november: ’s ochtends de Messiah van Händel en ’s avonds de Toppersband in de Arena. ”Mooier kan niet,” aldus de Hengloër.

Sander Beens (1996) is trompettist en theatermaker. Hij studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Bob Koertshuis. Momenteel studeert hij aan de Koningstheateracademie in ‘s Hertogenbosch waar hij zijn muzikaliteit combineert met kleinkunst en cabaret. Daarnaast treedt hij regelmatig op als presentator van concerten en evenementen.

Hugo Pieters (1998) is een veelzijdig hoornist. Hij groeide op in Zuid-Limburg in een wereld vol blaasmuziek en belande zo op het conservatorium van Maastricht. Als hoornist verkent hij de technische grenzen van zijn instrument. Hij is specialist op zowel oude instrumenten in het Oostenrijkse Theresiaorkest als op de moderne hoorn in Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Daarnaast is hij regelmatig remplaçant bij orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Sinds kort is Hugo werkzaam bij het Tiroler Symphonieorchester Innsbruck.

Niels Jacobs (1999) begon op zijn achtste met muzieklessen euphonium bij de fanfare Kunst & Genoegen in Leiden. Al snel schakelde hij echter over naar de trombone en ontdekte zijn voorliefde voor de klassieke muziek. Zijn passie voor de trombone bracht Niels naar het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2017 zijn bachelor Klassiek Trombone begon bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager. In 2021 won hij de tweede prijs bij de Getzen Ian Bousfield Solo Competition, waarna hij zijn master besloot te doen bij Ian Bousfield aan de Hochschule der Künste in Bern. Andere hoogtepunten waren het winnen van de ITF Robert Marsteller Competition (2022) en het Prinses Christina Concours in 2018. Niels speelde de afgelopen jaren in alle grote orkesten van Nederland en heeft inmiddels een vaste plek in het Radio Philharmonisch Orkest.

Coen van den Bos (1998) Is begonnen op 7 jarige leeftijd op euphonium bij Honsels Harmonie te Honselerdijk. Toen hij werd aangenomen voor de School voor Jong Talent in Den Haag is hij overgegaan naar de tuba. Na de School voor Jong Talent studeerde hij tuba aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Hendrik Jan Renes. Een muzikaal hoogtepunt tot nu toe vormde zijn deelname aan de opera ‘Aus Licht’ van Stockhausen bij de Nationale Opera. Sinds kort heeft Coen een officiële betrekking als tubaïst bij de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”.

Jarick Bruinsma (1995) behaalde in mei 2019 zijn bachelor klassiek slagwerk aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde bij Joeke Hoekstra, Tatiana Koleva, Mihaly Kaszas en Luuk Nagtegaal. Eerder speelde hij onder andere met het Noord Nederlands Orkest, Nationaal Jeugdorkest en het NDR Jugendsinfonieorchester.

Maarten Wilmink (2001) begon in 2014 met orgelles bij Louis ten Vregelaar in Hengelo en werd in 2019 toegelaten op het conservatorium in Rotterdam bij Ben van Oosten. De afgelopen jaren won Maarten onder meer het SGO-concours en het Quintus-Concours te kampen. Daarnaast heeft hij een nationale en internationale concertagenda die hem door heel Europa voert. Echter blijft Maarten ook gewoon trouw aan zijn roots: hij is namelijk gewoon wekelijks te beluisteren in zijn eigen parochiekerk te Borne, alwaar hij inmiddels vaste dirigent-organist is.

Het ensemble wordt aangevuld met een organist en slagwerker.
Zo kunnen zij samen met componisten als Lully, balletmuziek, Gabrieli en Preatorius zorgen voor een feestelijk concert.

 

Website Sweelinck Koperkwintet

Programma

o.a. werken van Lully, Gabrieli en Preatorius

Blijf op de hoogte:

06 53404902